Book en kaffevogn

Kolding som kaffeby

Kolding har en lang og stolt tradition som kaffeby. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de kafferisterier, som har ligget i byen, og vi ser også på, hvordan traditionerne bliver ført videre nu.

 

Koldings fine traditioner som en by med god kaffe-historie startede for mere end 100 år siden.
Et af dem, som siden voksede sig stort, var FDB´s kafferisteri, som ved grundlæggelsen i 1896 blot var et beskedent risteri i FDB’s store fabrikskompleks, som lå der, hvor Klostergården ligger nu. Risteriet var en del af FDB-fabrikken, som i første omgang også producerede bolsjer og chokolade, og som sørgede for at holde områdets brugsforeninger forsynet med disse fornødenheder. Dengang bestod risteriet af en ristemaskine, men forretningen voksede støt i de efterfølgende år, og da kaffeforbruget steg kraftigt i den periode, byggede FDB et nyt, stort kafferisteri i 1914.

Kolding Kafferisteri bliver til

Få år senere blev endnu et kafferisteri født i Kolding. I 1917 blev Berring Kafferisteri etableret af de to købmænd P. Jensen Berring og R. Malling Schmidt. Det nåede at ændre navn en enkelt gang, inden det blev til Kolding Kafferisteri i 1965. 
12 år senere købte Viggo Lorenzen risteriet, som lå på Langelinje. Han havde været ansat som salgschef siden 1963, og der gik ikke lang tid, før han satte gang i en gennemgribende renovering af både bygninger og administration.
Kolding Kafferisteri var ikke specielt stort, men det havde en stor kundekreds i hele Danmark, hvor både købmænd og restauratører blev serviceret. 
I 1993 solgte Viggo Lorenzen kafferisteriet til Mortensens Kaffe i Vejle, som overtog kundekredsen og dermed lukkede produktionen i Kolding ned.

FDB´s kafferisteri var en del af et stort fabrikskompleks, som  blev grundlagt i 1896.

De har også boet i Kolding

Også Toldbodgade i Kolding har haft en fremtrædende rolle i historien om byens kafferisterier. I nr. 3-5, hvor der nu er kontorbygninger, lå Harald Andersen Kafferisteri fra 1918-1979 i den gamle del af bygningen, som faktisk blev opført til netop kafferisteriet i 1918.
Endnu tidligere, i 1898, blev endnu et af Danmarks første kafferisterier anlagt i Kolding. Det lå på Helligkorsgade 20, hvor A Hereford Beefstouw ligger i dag. Kafferisteriet gik under navnet Christgaus, og det blev stiftet af konsul Christian Eff sammen med sin onkel, købmand J.P. Jensen, og købmand August Christgau.  
Christain Eff var desuden involveret i yderligere et kafferisteri i Kolding. Det hed Dansk Kafferisteri, og det lå på Øster Klostergade, som i dag hedder Munkegade 1B. Kafferisteriet lå på stedet indtil 1971, hvor det blev revet ned og nu er erstattet af parkeringspladser og busgade.
Også i Østergade lå der et kafferisteri. Det havde til huse i nummer 22, hvor der i dag bor en optiker. Kafferisteriet blev grundlagt i 1867 og hed Wichmann Kafferisteri.

 

Dansk Kafferisteri Kolding

Dansk Kafferisteri lå på Øster Klostergade, indtil det blev revet ned i 1971.

Wichmann Kafferisteri Kolding

I Østergade 22 lå Wichmann Kafferisteri.

Goddag og farvel til Merrild Kaffe

Merrild Kaffe begyndte også sin færd i Kolding. Det blev stiftet af købmand Møller Holdflod Merrild og hans kone Vera Merrild i 1956. Møller Holdflod var blot 26 år, da butikken åbnede på Enevold Sørensens Vej 18 i Kolding. De var meget fremsynede for sin tid og indførte nye forretningsmetoder så som uddeling af løbesedler, slagtilbud og selvbetjening.
Selve firmaet Merrild Kaffe tog så småt sin begyndelse i 1962, hvor Møller Holdflod og Vera Merrild åbnede en eksklusiv kaffespecialforretning i Middelfart. 
I 1969 flyttede Merrild Kaffe sin produktion til en nyopført fabrik med kafferisteri på Lærkevej i Kolding. Merrild Kaffes egne forretninger blev lukket sidst i 70'erne, hvorefter salget foregik i bagerbutikker og senere også supermarkeder i hele Danmark. 
Møller Holdflod Merrild og Vera Merrild afhændede Merrild Kaffe i 1979 til et hollandsk firma, som lukkede produktionen i Kolding i 2011, hvor virksomheden rykkede til Middelfart.

Nyt kafferisteri i Kolding 

Koldings flotte kafferister-traditioner bliver dog ført videre, for i begyndelsen af 2019 åbnede Nordic Coffee House i bydelen Nr. Bjert. 
Nordic Coffee House rister og leverer til virksomheder og private, og ofte kan du være heldig at opleve og smage risteriets kaffe rundt omkring i Danmark på diverse cafeer, fra kaffevogne og på gader og stræder.