Merrild Kaffe - et kaffeeventyr i Kolding

Der var engang... Sådan begynder alle gode eventyr - og historien om Merrild Kaffe i Kolding er ingen undtagelse. Det er også historien om en mand og en kvinde, der sammen skabte en virksomhed, der kom på alles læber og satte sit præg på Koldings historie.
 
Den unge købmand Møller Merrild åbnede i 1951 en købmandsbutik på Borgmestervej i Horsens, som han drev i dagtimerne. Om aftenen og i weekenderne solgte han gamle biler.
 
 

Forretningen på Enevold Sørensens Vej

Fem år senere, i 1956, kunne han som nygift sammen med sin kone Vera fejre åbningen af forretningen på Enevold Sørensens Vej i Kolding. De to unge og driftige folk forsøgte sig med nye salgsmetoder, som ikke tidligere var set i branchen - hele vognladninger æbler fra Fyn, oplysende skilte og et stort udvalg af frugt og grønt var konceptet. Kunderne tog godt imod det, og selv om beliggenheden var i et fattigt kvarter, omsatte forretningen på de to første måneder for det samme beløb, som hele det foregående år under den tidligere indehaver.

 

Efter fire år, i 1960, besluttede ægteparret sig for at udvide butikken med eget kafferisteri. For 2.800 kr. blev der indkøbt en beskeden og meget gammel kafferister, der blev installeret i ejendommens fyrrum. Men trods den beskedne begyndelse viste det sig hurtigt, at det var begyndelsen til noget meget større; så stort, at ægteparret næppe forstod det selv. Det var i den periode, at Vera en dag spurgte sin mand: “Skal vi ikke prøve at lave en kaffeforretning?” Det gjorde de så - og det viste sig at være en god idé.

 

Købmandsbutikken på Enevold Sørensens Vej i Kolding med tilhørende “folkevognsrugbrød” (1961).

Kaffeforretningen i Middelfart

Første skud på stammen var det første egentlige kaffehus, der kom til i 1962. Det lå i Middelfart. En lille, meget eksklusiv forretning, som kun handlede med kaffe, the, kakao og tilbehør. Næste skud var en fuldstændig rå kaffeforretning i Esbjerg, Merrilds Kaffelager. Den bestod af fire garager med sand på gulvet, og kaffepriser, der var lige så rå. For konkurrenterne!

Grundfilosofien i Merrild Kaffe var lagt: Stor omsætningshastighed, lille avance. Sloganet “Kvalitetskaffe til engrospris” og priser, der lå 25% under det normale, fik kunderne til at strømme til. Første dag måtte der meldes udsolgt, men den store omsætning gav grundlag for bedre indkøb og åbning af yderligere fire butikker af samme slags efter blot et år. Salget var stærkt stigende, og med i kundekredsen kom ismejerier og bageriudsalg.

 

Butikspersonale i Merrilds købmandsbutik (1961)

Vera Merrild (yderst th) var aktiv i butikken og hjalp med oplæring af personalet (1961).

Gratis kaffe i butikken

Kunderne blev altid budt på en gratis kop kaffe og om fredagen en kop gratis chokolade.

Fabrikken på Lærkevej

Det skabte grundlaget for fabrikken på Lærkevej, hvoraf de første 600 kvm. blev bygget i 1969; i 1970 blev et stort automatisk risterianlæg installeret. For sin tid var det meget avanceret og omsætningen steg enormt. Derfor måtte fabrikken udvides - til det firedobbelte. 2.400 kvm. blev opført i 1973 og endnu mere teknik blev installeret. I 1976 nåede risteriets kapacitet op på tre tons i timen, styret af hulkort og overvåget af en enkelt mand. Igen blev fabrikken udvidet, nu til mere end 3/4 tønder land.

I 1970’erne var der opbygget et netværk af 25 kaffebutikker med 138 ansatte i Danmark. Det var Vera, der ansatte og oplærte personalet. Hun tog rundt til de mange butikker, hvor hun deltog i ekspeditionen af kunderne og undervejs oplærte personalet i god kundebetjening.

 

 

Eventyrets afslutning i Kolding 

1979 afhændede ægteparret fabrikken til det hollandske kaffefirma Douwe Egberts. Møller og Vera Merrild valgte at gå fra hinanden. Vera rejste til udlandet i 1983 og vendte tilbage til Danmark i 2015. I 2019 har hun realiseret sin livsdrøm ved at oprette Vera Merrild Fonden, som yder velgørenhed i Danmark. Merrild Kaffe lukkede fabrikken på Lærkevej i Kolding i 2011, men som varemærke eksisterer Merrild Kaffe fortsat i Danmark.

Købmandsbutikken på Enevold Sørensens VejVera og Møller Merrild underskriver salget af Merrild Kaffe til hollandske Douwe Egberts (1979).

 

På trods af en travl hverdag, tog Vera Merrild sig tid til et besøg hos Nordic Coffee House i juni 2022. Det var spændende at høre om hele kaffe-eventyret, om forretningen og salget; og ikke mindst, at servere en friskristet kop Brasiliansk Mare Blue for Vera Merrild.

Det bliver ikke let at gøre Vera og Møller Merrild kunsten efter, men Nordic Coffee House håber, at vores fremtid bliver lige så eventyrlig, som Merrilds!

 

Gratis kaffe i butikken

Vera Merrild på besøg hos Michael Mølbæk i Nordic Coffee House (2022).